Sosyal ortamlarda başkalarıyla etkileşim kurarken son derece endişeli mi hissediyorsunuz?
Ergenlik döneminde başkalarının düşünceleri ve artan benlik bilinci hakkındaki endişeler tipik olarak normatiftir. Ergenler, sosyal durumlarda aşırı kaygı yaşadıklarında bir sosyal kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirler. Ergenlerin kaygı uyandıran sosyal ortamlarda bulunduğunda yaşayabileceği yaygın düşünceler, beceriksizim, rahatsız ediciyim veya sıkıcıyım bu inançlardan bazıları olabilir. Ayrıca endişelerinin başkaları tarafından fark edileceğinden korkabilirler. Sosyal kaygıya sahip ergenler, ne yazık ki sosyal ortamlara ve okul faaliyetlerine katılmayabilir. Hatta, sosyal etkinliklere gidebilir ve çok kısa sürede ayrılabilirler ve başkalarıyla teması en aza indirebilirler. Sosyal kaygı, altta yatan benlik saygısı konularından ortaya çıkabilir. Kendisi hakkında olumlu düşünmeyen ergen, başkalarının olumsuz bir şekilde onları deneyimleyeceğini hissedebilir. Sosyal kaygı, akademik performansı, sınıf katılımını ve başka problemleri arttırır.
Sosyal Kaygı ile ilgili nasıl yardım edebilirim?
Ben, ergenlerin toplumsal durumlarını daha gerçekçi olarak algılamalarına yardımcı oluyorum. Özellikle algıları ve varsayımları hakkında, nasıl algılandıkları konusunda. Başkalarıyla etkileşim kurarken uygulanabilecek sosyal yeterliliği ve dikkat becerilerini geliştirmek için dikkat becerilerini kullanırım. Bu, güven ve sosyal kabiliyeti arttırır. Ergenlerin, anksiyete ile yüzleşmesine ve kaygı uyandıran durumlara daha alışkın olmasına yardımcı olmak için maruz kalma ve psikodrama teknikleri de kullanıyorum. Anksiyetenin hafifletilmesinde, katkıda bulunabilecek, özgüven meselesinin altında yatan, kendiyle barışık olma ile tanımlanır. Bu içgörünün öz saygı ve öz yeterliliği oldukça destekleyebileceği düşünülmektedir.
Psikolog Murat Bilim’den alacağınız destekle mutlu bir hayata doğru ilerlemek için kendinize izin verin.. Daha fazla bilgi almak veya randevu almak için bizi arayın.